Yücel Alkan

Git Nedir ve Nasıl Kurulur?

Merhabalar, bu yazımda yazılım geliştirme sürecinde kullanılan ve neredeyse vazgeçilmez hale gelen Git yapısından bahsedeceğim. 

Git, yazılım geliştirme sürecinde kullanılan versiyon kontrol sistemidir. Git'in ne işe yaradığını anlamak için öncelikle versiyon kontrol sistemini anlamak gerekiyor. 

Daha önce yazılım geliştirme sürecini yaşadıysanız mutlaka belirli zamanlarda projenizin yedeğini almışsınızdır. Projenizde yer alan tüm dosya ve klasörleri seçip, zip veya rar dosyası haline getirip, "Dünyanın binbir türlü hali var" deyip bir yerde depolamışsınızdır. Daha sonraki süreçte başınıza gelebilecek dosya veya klasörlerin silinmesi gibi durumlarda da almış olduğunuz yedeklerden birini açıp silinen dosya ve klasörleri geri getirmeye çalışmışsınızdır. İşte en basit tanımıyla Git, bu işi sizin yerinize kendisi yapıyor. Yani yazılım geliştirme sürecinde istediğiniz zaman projenizin bir kopyasını alabilir, dilediğiniz zamanda da projenizin o haline geri dönebilirsiniz. 

Git sayesinde projenizin herhangi bir zamandaki sürümü internet veya uzak bir depolama birimi olmaksızın bilgisayarınızda dağıtık olarak saklanır. Bu sürümler arasındaki farkları görebileceğiniz gibi dilediğiniz zaman bu sürümlerden herhangi birine de geçiş yapabilirsiniz. Aşağıdaki görselle bunu daha net anlamaya çalışalım.

Diyelim ki bir Python projesi geliştiriyorsunuz. Projenizin belli aşamalarında "Sürüm 1, Sürüm 2" gibi projenizin yedeğini alabilirsiniz. Bu durumda hem var olan dosyalardaki değişiklikler yansıtılır hem de yeni dosyalar yedeğe eklenir. Eğer silinen dosya varsa bu yeni yedeğe dahil edilmez. İşte bu şekilde projenizin her aşamasında Git sayesinde yedek oluşturabilir ve dilediğiniz zaman projenizin önceki sürümlerinden birine geçiş yapabilirisniz.

Git, 2005 yılında Linus Torvalds tarafından çıkarılmıştır. Eğer Linux kullanıyorsanuz bu isim size oldukça tanıdık gelecektir. Linus Torvalds, Linux çekirdeğini çıkartan isimdir. Zaten Git'i de Linux çekirdeğini geliştirmek için çıkarmıştır. Git, özgür yazılım lisanslarından biri olan GNU Genel Kamu Lisansı'nın 2. sürümüyle yayımlanmıştır. 

Git sayesinde aynı proje üzerinde birden fazla geliştiricinin çalışması mümkündür. Geliştiriciler projenin herhangi bir sürümünü çoğaltıp, projenin kendilerine düşen bölümünü tamamladıktan sonra projeye ait dosyaları birleştirebilmektedirler. Ayrıca bu dosyalar Github veya Gitlab gibi servislerde online olarak paylaşaılabilmektedir. Yani Github, Gitlab gibi servisler Git için online depolama merkezi oluştururlar. Bu durumu aşağıdaki görsel üzerinden daha net anlayalım.

Resimde de görüldüğü gibi bir proje üzerinden birden fazla ekip üyesi çalışıp, herhangi bir zamanda veya projenin sonunda üyelerin tamamladığı dosyalar birleştirilebilmektedir.

Git Nasıl Kurulur

Git kurulumu ile ilgili detaylı bilgiye bu linkten erişebilirsiniz. Eğer Windows kullanıyorsanız linkte yer alan exe uzantılı dosyayı indirip, kurulum işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. 

Linux'ta Git Kurulumu

Linux tabanlı bir sistem kullanıyorsanuz aşağıdaki komutları terminal ekranında çalıştırarak Git kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz. 

Debian Tabanlı Sistemler İçin (Debian, Ubuntu, Mint, Pardus vs)

apt-get install git

Arch Tabanlı Sistemler İçin (Arch, Manjaro vb)

pacman -S git

Diğer Linux tabanlı dağıtımlarda Git'in nasıl kurulduğunu öğrenmek istiyorsanız yukarıda paylaştığım linki tıklayabilirsiniz. 

MacOs'ta Git Kurulumu

Eğer MacOs kullanıyorsanız terminali açıp aşağıdaki komutu çalıştırmanız Git kurulumu için yeterli olacaktır. 

brew install git

Git Versiyonunu Öğrenme

Git kurulumu yaptıktan sonra hem kurulumun başarılı bir şekilde tamamlanıp tamamlanmadığını hem de Git sürümünü öğrenmek için aşağıdaki komutu terminal ekranında çalıştırmanız yeterli olacaktır. 

git --version

Bu komutu çalıştırdığınız zaman aşağıdaki gibi bir çıktı terminal ekranında görünecektir. 

git version 2.27.0

29.01.2021
2359
git
Yorumlar
Bu içeriğe henüz yorum yapılmamıştır. İlk yorum yapan siz olun!
Yorum Yapın